Milyen a jó önéletrajz 2019-ben?

0

Lássuk pontokba szedve, hogy mik a jó önéletrajz ismertetőjegyei napjainkban!

 

 1. Tartalmi szempontok:

 

 • Formai elvárás: áttekinthetőség, oldalszámozás (hogy ne keveredjenek össze vagy el a lapok)

 

 • a láblécben feltüntetheted a következő adatokat: név, elérhetőség, szakterület, végzettség. Így azt is elkerülheted, hogy az önéletrajzod elkeveredjen.

Bár dátumot nem szokás feltüntetni az önéletrajzon, de ha a láblécben mégis ezt tennéd, ne felejtsd el aktualizálni. (Ha több hónappal ezelőtti dátummal küldöd el az önéletrajzodat, a HR-es azonnal kiszúrja, s többszörösen is negatív benyomást kelthetsz: azt gondolhatja, hogy hanyag vagy, hogy sablon önéletrajzot küldtél, s az is kiderül számára, hogy már egy ideje nem keltél el a munkaerőpiacon.)

 

 • A kronológiai önéletrajz (azaz ami időrendi sorrendben visszafelé haladva sorolja fel a munkahelyeket) mára már elavulttá vált.
 • megadható személyes adatok: név, telefonszám, e-mail cím, ha van, akkor saját szakmai honlap linkje, fénykép)
 • majd folytathatjuk egy néhány soros Magamról / Rólam résszel, ahol a következőket ismertetheted:

a meghirdetett állással kapcsolatos szakmai tapasztalat

előnyös képességeid, személyiségvonásaid, elért sikereid

 

 • Kerüld a számodra hátrányos helyzetet teremtő önjellemzést, pl.: „Jó a munkabírásom.” (Kivétel hacsak nem arra vágysz, hogy ezt a különleges képességedet fokozott módon kiaknázzák.)/

 

 • Az önéletrajz 2. oldalán feltüntetheted a következőket:
 • Munkahelyek
 • Tanulmányok
 • Nyelvtudás
 • Számítógépes ismeretek
 • Egyéb – csakis a meghirdetett állás szempontjából hasznos – készségek és szakmai ismeretek, pl.: publikációk, stb.

Tipp: hagyd ki az olyan pozíciókat, szakmai tapasztalatokat, munkaköröket, amiket utáltál, nehogy a leendő főnököd megörüljön ezeknek a nagyszerű ismereteidnek és ismét egy olyan munkakörben találd magad, amire bölcsen csak ennyit mond a magyar szólás-mondás: Cseberből vederbe estél.

 

 • Az önéletrajz 3. oldala:

Bár több szakértő szerint nem előnyös túl hosszúra nyújtani a CV-t és ebben van is igazság, ha az önéletrajzod mégis meghaladja a 2 oldalt, ez még nem jelenti azt, hogy vége a világnak. A 3. oldal tartalmazhatja a következőket:

 • További szakmai tapasztalatok
 • További munkahelyek (csak cégnév, beosztás és időszak vázlatosan)

 

 1. További hasznos infók:

 

Jó, ha az önéletrajz…

 • tömör, lényegretörő, vázlatos

A túl hosszú önéletrajz és a szükségtelen információk olvasásával senki sem szereti fárasztani magát. Te sem szeretnéd, ha már amiatt kiesnél a rostán, hogy végig sem olvassák a túl hosszúra nyúlt CV-det. Pl.: ha senior munkakereső vagy, nem érdemes részletezni a 15 évvel korábban betöltött munkaköreidet.

Azonban ne ess át a ló másik oldalára sem. Hiba lehet a túl kevés információ is: a meg nem említett szakmai tapasztalatok, hasznos ismeretek, munkakörök és feladatok. A meghirdetett állás szempontjából hasznos infókat nem szabad kihagyni, hiszen éppen ezek mutatnak rá a HR-es számára arra, hogy megvan a magfelelő szakmai tapasztalatod az adott munkakör betöltésére!

 • szépen tagolt, áttekinthető tartalom
 • kiemelések használata, pontokba szedett gondolatok
 • informatív jelleg

Azaz minden, ami a meghirdetett állás szempontjából hasznos és semmi fölösleges vagy az álláshirdetés szempontjából jelentéktelen információ.

Ne csatolj fölösleges dokumentumokat, csakis azokat, amiket kifejezetten kérnek, és (természetesen) az önéletrajzban nincs semmi helye a fizetési elképzeléseidnek sem.

Ha online küldöd az önéletrajzodat…

Szeretnéd elkerülni, hogy a CV-d még csak célba se érjen? Akkor semmiképpen se egy általános céges e-mail címre küld a levelet, hanem tudd meg az illetékes vezető vagy munkatárs e-mail címét és célzottan az ő elérhetőségére írj.

Banálisan hangzik, de nem ritka eset az sem, hogy az online álláskereső CV-je azért nem érkezik meg, mert az állásra jelentkező egyszerűen elfelejti csatolni az önéletrajzát a levélhez.

Az e-mail tárgyának megnevezése ne csak ennyi legyen: Önéletrajz. Jó, ha megnevezed az adott munkakört is, amire jelentkezel, esetleg a nevedet is feltüntetheted, így ha az adott cég több pozícióban is hirdet állást, ezzel is növeled az esélyedet arra, hogy a CV-d valóban célba érjen.

 

Végül pedig: A sablon-önéletrajz nem nyerő!

Az önéletrajzod legyen mindig rászabva, hozzáigazítva az adott álláshirdetésre! Arról írj, ami hasznos az adott munka szempontjából. (pl.: Mik az álláshirdetés során feltüntetett szempontrendszerek? A nyelvtudás? Meghatározott számítógépes ismeret? Milyen típusú, karakterű embert keresnek az adott pozícióra? Minden esetben azt emeld ki az önéletrajzodban és arra helyezd a hangsúlyt, ami az elvárásaikkal kapcsolatban rád is jellemző.[1]

 


[1] A cikk az alábbi oldalak nyomán készült:

https://jobangel.blog.hu/2019/03/19/milyen_egy_jo_oneletrajz_2019-ben

(Utolsó letöltés: 2019.06.10.)

https://hvgallasborze.hu/felkeszules/31-latogatoknak/latogatoknak/210-milyen-a-jo-oneletrajz

(Utolsó letöltés: 2019. 06.11.)

https://www.profession.hu/cikk/igy-irjunk-jo-oneletrajzot

(Utolsó letöltés: 2019.06.11.)

Related Blogs

 • Jan 1, 1970
  Hogyan kezeld az állásinterjúval…

  Álláskereső vagy és aggódsz az állásinterjú miatt? Nem vagy egyedül. Az állásinterjúk kemények tudnak lenni, még akkor is, ha már többön is keresztülmentél. Az interjúk..

  0 Tovább
 • Jan 1, 1970
  Tippek állásinterjúra: Legjobb technikák…

  Interjútechnikák, amik hozzásegítenek a muka megszerzéséhez Ha állásinterjúra mégy, még a jelentéktelenebbnek tűnő dolgok is nagyon sokat számítanak. Egy kis hiba is elég ahhoz, hogy..

  0 Tovább
 • Jan 1, 1970
  Legjobb módszerek állástaláláshoz 2019-ben

  Egy átlagember 10-15 alkalommal vált állást pályafutása során. Igen, úgy látszik, véget értek azok az idők, amikor valaki évtizedeken keresztül ugyanannál a cégnél maradt. Sőt,..

  0 Tovább
 • Jan 1, 1970
  Bértárgyalás – avagy: hogyan…

  A bértárgyalás kényes téma lehet még a tapasztaltabb „öregrókák” számára is. Nézzük meg, milyen tanácsokat adnak a szakértők: Tudd, hogy mennyi az az alapösszeg, amit..

  0 Tovább
 • Jan 1, 1970
  Milyen a jó főnök?…

  Nem mindenki van tisztában azzal, hogy mégis hogyan válhatna igazán nagyszerű főnökké. A legtöbb beosztott viszont könnyedén tud sztorikat mesélni arról, hogy milyen a rossz..

  0 Tovább
 • Jan 1, 1970
  Milyen a jó motivációs…

  Szeretnél kitűnni a tömegből és a motivációs levelek unalmas sokaságából? Nézzük meg néhány pontban, hogy mit kell mindenféleképpen elkerülnöd:   Az unalmas sablonokat A nyakatekert..

  0 Tovább

Leave us a comment

16 − hét =